Marija Komatar

Zeliščarji v marcu: prebujanje narave in nabiranje prvih zakladov

6. marec 2025    28 ogledov

Marec je mesec, ko se narava prebuja iz zimskega spanca, zeliščarji pa z veseljem pozdravimo prve znanilce pomladi. Vreme postaja toplejše, sonce nas vse pogosteje razveseljuje, kar nas vabi v naravo, kjer nabiramo prve zdravilne rastline. To je čas, ko lahko izkoristimo darove gozda, travnikov in obrobja polj, ki nam nudijo rastline za čaje, tinkture, sirupe in kulinarične užitke.

Vsaka rastlina ima svojo zgodbo in namen, zato je pomembno, da jih prepoznamo, spoštujemo in uporabljamo premišljeno – bodisi za čaje, tinkture ali preprosto kot del vsakodnevne prehrane.

Katere rastline nabiramo v marcu?

V tem mesecu že najdemo veliko zdravilnih rastlin, ki so polne hranil in zdravilnih učinkovin. Med njimi so:

Bezgov koren in skorja – podpirata izločanje sluzi in pomagata pri prehladih.
Breza (listni popki) – odlično čistilo za ledvice, pomaga pri razstrupljanju in odvajanju vode.
Brest, goli (listi) – vsebuje tanine, ki pomagajo pri vnetjih prebavil.
Brin, navadni (listi in jagode) – spodbuja izločanje strupov, deluje antiseptično in krepi prebavo.
Bukev, navadna (listi) – pomaga pri razstrupljanju, ima blage protivnetne učinke.
Čemaž (listi) – močan naravni antibiotik, bogat z vitaminom C in pomaga pri čiščenju krvi.
Dežen, navadni (korenina) – krepi prebavo in pospešuje apetit.
Divji kostanj (skorja) – krepi ožilje, pomaga pri težavah s krčnimi žilami in revmatskih obolenjih.
Dren, rumeni (listi, cvetovi) – bogat z antioksidanti, krepi odpornost.
Gabez, navadni (korenina) – pomaga pri celjenju ran, zlomih in bolečinah v sklepih.
Hren, navadni (korenina, listi) – spodbuja prekrvavitev, krepi odpornost in deluje antibakterijsko.
Ivanjščica, navadna (listi, korenina) – pomirja, lajša prebavne težave in glavobole.
Jagodnjak, gozdni (listi) – bogat z vitamini, pomaga pri težavah s prebavo.
Javor, ostrolistni (listi) – bogat z antioksidanti, pomaga pri razstrupljanju.
Korenje, navadno (korenina) – bogat vir vitaminov, krepi imunski sistem.
Krebuljica, gozdna (korenina) – izboljšuje prebavo, deluje blago diuretično.
Lakota, navadna (listi) – krepi kri in izboljšuje metabolizem.
Lapuh (cvetovi) – eden najboljših naravnih pomočnikov pri vnetjih dihal.
Motovilec, navadni (listi, korenina) – bogat z vitamini, odličen v solatah.
Oman, veliki (korenina) – odličen za dihala, pomaga pri kroničnem kašlju.
Pljučnik, navadni (listi, cvetovi) – pomaga pri dihalnih težavah in kašlju.
Potrošnik, navadni (korenina) – spodbuja prebavo in krepi imunski sistem.
Regrat, navadni (listi, korenina) – odličen za čiščenje jeter in krvi, bogat vir mineralov.
Rožmarin (cvet, listi) – spodbuja prekrvavitev in krepi spomin.
Spomladanska resa (zel brez korenin) – pomaga pri razstrupljanju in deluje diuretično.
Slezenovec, gozdni (korenina) – pomaga pri kašlju in prebavnih težavah.
Trobentica (cvetovi, zel) – krepi pljuča, deluje blago pomirjevalno.
Vijolice, dišeča in divja (listi, cvetovi, korenina) – odlično sredstvo za izkašljevanje in pomiritev dihalnih poti.
Vrba, bela (listi) – vsebuje naravne salicilate, pomaga pri bolečinah in vnetjih.
Zvezdica, navadna (listi, cvetovi, plodovi) – deluje blago diuretično, pomaga pri presnovi.

Marec je most med zimo in pomladjo, ko lahko zeliščarji izkoristimo moč narave za krepitev telesa in duha ter začnemo priprave na sezono nabiranja in uporabe zdravilnih rastlin.

Zdravilna moč pomladnih rastlin

Marec je čas, ko je naše telo še vedno obremenjeno od zimskega pomanjkanja vitaminov in mineralov. Zato je ključno, da si pomagamo z rastlinami, ki krepijo imunski sistem, pospešujejo razstrupljanje telesa in nam povrnejo energijo.

Pomladna zelišča, kot so regrat, čemaž, koprive in breza, so prava zakladnica zdravja. Čistijo kri, spodbujajo prebavo in pomagajo telesu pri naravni obnovi. Prav tako so odlični pomočniki pri preprečevanju in lajšanju prehladov ter viroz, ki so spomladi še vedno pogoste.

Zeliščarstvo je več kot le nabiranje rastlin, je način življenja, ki nas povezuje z naravo, nas uči potrpežljivosti in nam daje dragoceno znanje o tem, kako lahko skrbimo za svoje zdravje na naraven način. 

Kako uporabljati nabrane rastline?

Čaji: Priprava čajev iz regrata, lapuha, pljučnika in trobentic pomaga pri dihalnih težavah in razstrupljanju telesa.
Tinkture: Alkoholni izvlečki iz čemaža, breze ali divjega kostanja ohranjajo zdravilne lastnosti rastlin skozi vse leto.
Sirupi: Sirup iz trobentice in lapuha je odličen za krepitev dihal.
Sveža uporaba: Čemaž in regrat sta odlična v solatah in pomagata pri spomladanski regeneraciji telesa.
Obkladki in mazila: Gabez in divji kostanj pomagata pri bolečinah v sklepih.
Brezova voda: Odličen naravni tonik za razstrupljanje telesa.

Bodimo pozorni na varno nabiranje!

Ko nabiramo rastline, moramo biti previdni, da jih ne nabiramo ob prometnih cestah ali na območjih, kjer bi lahko bile onesnažene. Prav tako je pomembno, da rastline nabiramo spoštljivo in v skladu z naravnimi zakonitostmi – nikoli ne izčrpajmo rastišča in vedno pustimo dovolj rastlin, da se lahko razmnožujejo.

Marec je čudovit mesec za zeliščarje, saj nam narava ponudi prve zdravilne rastline, ki krepijo telo in duha. Z znanjem o rastlinah lahko izkoristimo njihove moči za izboljšanje zdravja, hkrati pa ohranjamo spoštljiv odnos do narave. Ne pozabimo – v naravi se skriva naša najboljša zelena lekarna!

 

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...