Rachel Cheng

Zdrava prehrana: kako se vidik TKM zdrave prehrane razlikuje od tega, kar že veste?

piše: Rachel Cheng
11. januar 2018    1616 ogledov

''Prehranjujem se zdravo.'' Kot izvajalka tradicionalne kitajske medicine ta stavek pogosto slišim v odgovor na vprašanje o prehranjevalnih navadah pacientov. Kaj pa sploh je zdrava hrana? Nad odgovorom boste morda presenečeni. V tradicionalni kitajski medicini je tradicionalno 'zdrava' hrana zelo drugačna od modernih priporočil, ki jih lahko slišimo na televiziji ali  preberemo v revijah. Prehranjevanje v skladu s kitajsko medicino temelji na energetskih načelih in spodbuja ravnotežje, čiščenje strupov ter dobro delujoče telo brez bolezni, ki je polno energije.

Na usposabljanju o kitajski medicini smo se učili, kako obnoviti ravnovesje telesa, ko se poruši, kar se kaže v obliki bolečin ali bolezni. V kitajski medicini lahko za vzpostavitev tega ravnovesja uporabljamo igle ali zelišča, vključimo pa lahko tudi široko paleto pripomočkov, kot so či gong, taj či in dietna terapija. Medtem ko s temi metodami zdravimo bolezni, tako da ponovno vzpostavimo ravnovesje, je glavni ključ do zdravja, da telesu ne dovolimo, da se njegovo ravnovesje sploh poruši. Kot pacient/-ka držite ta ključ v svojih rokah vsak dan. Imenujemo ga 'vilica'.

V tem članku bom govorila o osnovnih načelih, ki bodo večini ljudi pomagala pri bolj uravnoteženem prehranjevanju, vendar ne bom orisala celotne slike dietne terapije v kitajski medicini. Dietna terapija je kompleksna praksa, s katero ugotavljamo in zdravimo vzorce neravnovesja, ki se skrivajo za vašimi simptomi. Kljub temu imajo telesa vseh ljudi skupne nekatere osnovne potrebe, ki jih kitajska medicina upošteva pri dietni terapiji. S tem člankom vam želim pomagati, da boste lahko izbrali bolj uravnoteženo prehrano, ki temelji na teh splošnih energetskih načelih, saj boste tako lahko ustvarili temelje zdravega življenja.

Spoznajte svoj prebavni sistem

Najprej je pomembno povedati, da je prebavni sistem ključ in temelj življenja. Da preživimo, moramo jesti, nepravilna prehrana pa je med drugim razlog, da zbolimo. V šoli ste se morda učili o osnovni fiziologiji, ki temelji na znanstvenem vidiku, zdaj pa si jo oglejmo še z vidika teorije TKM. Tako boste lahko našli manjkajoče delčke in pojasnili težave, s katerimi se soočate, čeprav se 'prehranjujete zdravo'.

Ko hrano vnesete v usta, potuje skozi vaš želodec in črevesje, kjer se energija izloči iz hrane, odpadni material pa se izloči skozi drugi konec. Izločena hranilna energija postane vaša bistvena življenjska sila, ki vam zagotavlja gorivo, potrebno za vsakodnevno življenje.

Želodčni sistem je najpomembnejša vstopna točka in območje za prebavljanje. Zato je v TKM vedno poudarjena zaščita želodca. Oseba s šibkim delovanjem želodca je kot oseba brez službe, saj tako izgubi vir dovajanja energije, kar kasneje vpliva na vse vidike. Če je bolna oseba kot podrta hiša, velja, da bo imela revna oseba manj sredstev za popravilo škode, medtem ko bo oseba s stabilno in primerno zalogo energije verjetno lažje okrevala. Zato nekatera živila, kljub temu da imajo večjo hranilno vrednost, v TKM štejejo za nezdrava, saj ranijo želodčni sistem.

Le nekateri elementi, ki jih mora zdrav in delujoč želodec vedno imeti, so:

1.    ognjena energija, ki razgradi hrano;

2.    energija či, ki skrbi za cirkulacijo in dovaja  snovi;

3.   stabilno in redno dovajanje energije.

Zato:

1.     Poskušajte uživati čim manj hladne in surove hrane, saj škodi normalni ognjeni energiji želodca, ki je potrebna za razgrajevanje hrane. Za neprimerno predelano hrano je verjetneje, da se bo nabirala kot odpadni material, čeprav gre le za vodo. To pojasnjuje, zakaj se nekateri ljudje redijo, kljub temu da jedo zelo malo ali hrano, ki vsebuje malo kalorij, kot je npr. solata.

2.     Zeleni čaj in limonada imata zelo močen učinek čiščenja in bosta neselektivno očistila tudi nekaj koristne energije či, zato ju ne smemo piti preveč. Po drugi strani pa lahko določena hrana, npr. riž ali testenine, obogati to energijo, zato je ne bi smeli povsem izključiti iz prehrane, čeprav ste na dieti.

3.   Ne preskakujte obrokov, priporočljivo pa je, da se redno prehranjujete s podobno velikimi obroki.

Preberi še:Zdrava prehrana: kako se vidik TKM zdrave prehrane razlikuje od tega, kar že veste 2/4

Vir: prevod Klara Lubej
Kaj pa ti praviš? 1
  Podaj svoj komentar in prejmi na svoj račun 3 žarke (za tvoj 1. komentar)!
Mojca
  komentiral 5 leto nazaj
Hvala, zelo zanimivo, dobro bi bilo vedeti še več...
Nalagam...