Rastlinski material za kasnejšo izdelavo t.i. potpurijev ali dišečih okrasov lahko pravzaprav nabiramo in pripravljamo celo leto. V pozno jesenskem obdobju z daljšimi obdobji teme pa se nato lotimo izdelave.
Kaj vse najdemo v naravi?
Uporabimo lahko pravzaprav vse, kar je rastlinskega izvora in kar nam dopušča domišljija. Dobro je, če malo razmišljamo o barvah.
- Cvetovi – uporabimo cele cvetove npr. ognjiča, vrtnice, sivke, plavice, rese in drugih, ki lepo ohranijo svojo barvo.
- Plodovi – v naravi najdemo ogromno različnih plodov. To so lahko kostanj, lahko tudi ježice, različni storži, plodovi šipka ali vrtnic, plodovi gloga, češmina, trdoleske, koruza ipd.
- Listi – tudi liste lahko uporabimo za bolj delikatne kreacije. Jesenske barve so prav čudovite in nekateri listi imajo tudi značilne oblike.
- Posušeno sadje in lupine – posušeno sadje sicer zelo okusno, ampak kakšen krhelj pa lahko pogrešamo. Torej jabolčni krhlji, suhe slive, posušeni kolobarji citrusov, posušene lupine citrusov …
- Lubje in vejice – če najdemo že odstopljeno lubje je lahko zanimiv dodatek.
- Oreščki in koščice – to so lahko lešniki, orehi, mandlji, koščice sliv, marelic, češenj …
Vse zgoraj naštete sestavine najdemo v naravi. Le pripraviti jih moramo, nato pa se lotimo izdelave potpurijev, ki jih lahko še nadgradimo in obogatimo s kupljenimi začimbami, ter odišavimo z eteričnimi olji.