Marija Komatar

Kaj počnemo zeliščarji februarja?

20. februar 2025    52 ogledov

Zelišča so ljudem že od pradavnine ponujala številne koristi. Uporabljali so jih za prehrano, kot začimbe, pa tudi za lajšanje telesnih tegob. Znanje o zdravilnih rastlinah je preživelo skozi stoletja, saj so ga ohranjali menihi, ki so s pomočjo latinščine in grščine shranjevali zgodbe o zdravilnih rastlinah, lekarnarji v poznem srednjem veku, in seveda zeliščarji na podeželju, ki so z znanjem naravnih zdravil pomagala svojim skupnostim. Zelišča so bila in še vedno so nepogrešljiv del naravne medicine. Še danes velja rek: „Za vsako bolezen rožca raste.“ Ta rek poudarja prepričanje, da narava ponuja rešitve za vse vrste telesnih in duševnih težav.

Pozimi so zelišča naš zvesti spremljevalec, saj nas s svojimi zdravilnimi močmi podpirajo v boju proti prehladom, krepijo imunski sistem in nas spomnijo, da tudi v hladnih mesecih narava ponuja darove, ki skrbijo za naše zdravje.

Zeliščarji, katerih naloga je ne le zbiranje rastlin, temveč tudi njihova priprava in uporaba za naravno zdravljenje, se zavedajo bogastva, ki ga ponuja narava. Februar je čas, ko zeliščarji pripravijo vse potrebno za prihajajočo pomlad. To pomeni ne le skrb za shranjena zelišča iz preteklega leta, temveč tudi na začetku leta začetek novega cikla nabiranja in gojenja zdravilnih rastlin. Februar je za zeliščarje tudi čas obnavljanja znanja in iskanja novih, naravnih rešitev za izzive zdravljenja.

Narava v februarju – kaj nabirati?

Čeprav narava v februarju večinoma počiva, še vedno ponuja nekaj dragocenih rastlin, ki jih lahko zeliščarji uporabimo za pripravo zdravilnih pripravkov. To je čas, ko začnemo načrtovati, kaj bomo pobirali v prihodnjih mesecih, obenem pa lahko naberemo ali uporabimo že tiste, ki preživijo zimo ali rastejo v notranjih prostorih.

Bela omela – Bela omela, ki raste na drevesih, velja za rastlino z dolgim zgodovinskim pomenom. Znana je po svojem vplivu na krvni tlak in krepitev imunskega sistema. V preteklosti so omelo smatrali za sveto rastlino, ki naj bi prinašala zdravje in dolgoživost. Njene zdravilne lastnosti so še danes cenjene, predvsem pri ljudeh, ki se soočajo z visokim krvnim tlakom ali potrebujejo podporo srčno-žilnemu sistemu.

Rožmarin – Rožmarin je rastlina, ki ne le da pomaga pri kulinariki, ampak tudi deluje poživljajoče na telo in um. Rožmarin pomaga pri prekrvavitvi in krepi spomin. Običajno ga uporabljamo v različnih obogatenih čajih ali oljih, ki pripomorejo k večji koncentraciji in mentalni svežini.

Hren – Korenina hrena je poznana po svojem značilnem ostrenem okusu, ki ima močne zdravilne lastnosti. Hren je odličen pri spodbujanju prebave, izboljšanju delovanja dihalnih poti in pomaga pri prehladih. Ima tudi protibakterijske lastnosti, zaradi katerih je idealen za zdravljenje zamašenega nosu, prehladov in drugih dihalnih težav. Hren je lahko uporabimo kot del prehladnih napitkov ali svež, nariban v omakah.

Kopriva – Kopriva je ena najbolj zdravilnih rastlin, ki raste skoraj povsod. Februar je idealen čas za pripravo čajev ali juh iz mladih poganjkov koprive, ki vsebujejo veliko železa in vitaminov. Kopriva je zelo koristna za razstrupljanje telesa, saj spodbuja izločanje toksinov in pomaga pri zdravljenju težav z ledvicami, prebavo ter kožo.

Drobnjak – Drobnjak, ki vsebuje veliko vitaminov in mineralov, je odlična začimba za mnoge jedi, še posebej v obdobju, ko druge sveže zelenjavne rastline še niso na voljo. Če ga gojimo v notranjih prostorih, ga lahko že februarja začnemo pobirati. Poleg tega, da osveži okus jedi, pomaga pri prebavi in spodbudi delovanje imunskega sistema.

Peteršilj – Peteršilj, bogat vir vitamina C, je še ena rastlina, ki je uporabna tako v kulinariki kot v zdravilne namene. Peteršilj pomaga pri čiščenju telesa, spodbuja delovanje ledvic, saj deluje kot naravni diuretik, in tako pomaga odstranjevati toksine iz telesa. To rastlino je možno gojiti tudi v notranjih pogojih, če želite svež peteršilj skozi celo zimo.

Regrat – Regrat je rastlina, ki je pogosto spregledana, a je polna koristi, še posebej v začetku pomladi. Mladih listov regrata ne smemo spregledati, saj so odlični za solate, spodbujajo prebavo, in zaradi vsebnosti vitaminov in mineralov podpirajo delovanje jeter. Zeliščarji pogosto uporabljajo regrat v pripravkih za razstrupljanje telesa.

Žajbelj – Žajbelj je že dolgo znan po svojih protivnetnih in antiseptičnih lastnostih. Uporablja se za pripravo čajev in za grgranje pri boleznih grla. Žajbelj krepi imunski sistem in ima pomirjujoč učinek na telo, zato je odlična rastlina za zimske mesece, ko je telo bolj dovzetno za bolezni dihal.

Dodatni zakladi narave v februarju

Februar ponuja tudi druge dragocene zaklade narave, ki jih zeliščarji koristijo za pripravo zdravilnih pripravkov.

Mačice leske – Mačice so bogate z beljakovinami in hranili. Sušene mačice leske lahko zmeljemo v moko, ki je uporabna pri peki, kot nadomestek za navadno moko, ali pa jo dodamo v energijske ploščice. Mačice so odličen vir hranil, ki so potrebna za okrepitev telesa po dolgi zimi.

Smrekove iglice – Smrekove iglice so na voljo skozi vse leto in so izjemno koristne pri zdravljenju dihalnih bolezni. Posušene iglice smreke so izvrstne za pripravo čaja, ki pomaga pri kašlju, prehladu in težavah z dihali. Smrekove vršičke pa so lahko osnova za pripravo sirupa proti kašlju, ki deluje protivnetno in blaži simptome prehlada.
Zeliščarji in priprave na pomlad

Februar je tudi čas, ko se zeliščarji posvetimo načrtovanju zeliščnega vrta za prihodnjo sezono. To je čas, ko razmišljamo o tem, katere rastline bomo posadili, katere bomo letos gojili v notranjih prostorih, in katere bomo nabirali v naravi. Na začetku leta začnemo s setvami zelišč v notranjih prostorih, da bodo rastline pripravljene za presajanje na vrt ob toplejših dneh.

Februar je pravi čas za pripravo sadik zelenjave in zelišč, ko se narava še počasi prebuja. S skrbnim načrtovanjem in setvijo že zdaj, bomo spomladi obogatili svoje vrtnarske prostore z zdravimi rastlinami.

Pomembno je tudi, da pregledamo zaloge posušenih zelišč iz preteklega leta. Včasih se namreč zgodi, da se določeni deli rastlin poslabšajo, izgubijo svojo moč ali postanejo neuporabni, zato je dobro, da očistimo vse zelišča in pripravimo nove mešanice za čaje, mazila ali tinkture. Zeliščarji se februarja pogosto posvetijo tudi učenju in nadgrajevanju svojega znanja. Beremo zeliščarske knjige, udeležujemo se delavnic, kjer izmenjujemo izkušnje z drugimi, in pridobivamo nova znanja, ki nam bodo pomagala v prihodnjih mesecih.

Februar je čas, ko se zeliščarji pripravimo na novo sezono in z upanjem gledamo proti pomladi, saj narava kljub zimi ponuja mnoge zaklade, ki jih je treba znati izkoristiti.

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...