Ali ste vedeli, da so hruške bile že od nekdaj cenjene kot zdravilno darilo od bogov? Častili so jih že stari grki v 8. st. pr. n. št. Danes poznamo že več kot 5000 vrst hrušk.
Hruške ugodno delujejo na ščitnico in delujejo kot naraven diuretik. Vsebujejo široko paleto vitaminov kot so: kalcij, magnezij, fosfor, kalij in jod. Bogate so tudi s folno kislino in zato posebej priporočljive za nosečnice. Odlično odstranjujejo strupe s telesa, zato se v jeseni priporoča narediti tridnevna razstrupljevalna kura s hruškami.
Hruške se odlično podajo v solate, s sirom v pite, kompote. Lahko jih tudi ocvremo ali spečemo. Osebno jih pa najraje porabim v muffinih.
Recept: Nebeški muffini iz hrušk
Sestavine:
- 400 g pirine moke
- 200 g kokosovega sladkorja
- 1 pecilni
- ščepec soli
- čajna žlička naribanega ingverja
- čajna žlička cimeta
- 1 jajce
- 100 ml sončničnega olja
- 3-4 hruške
Predhodno ogrejemo pečico na 180 stopinj. V posodi zmešamo moko, sol, pecilni prašek, ingver, cimet. V drugi posodi ločimo jajca in stepemo sneg iz beljakov, rumenjakom pa primešamo olje in sladkor sladkor. V posodo z moko dodamo mešanico z rumenjaki in vse skupaj dobro zmešamo. Nato začnemo počasi in previdno dodajati sneg. Dodamo na koščke narezane hruške in premešamo.
Test nato razporedimo v pekač za muffine ali pa v papirne posodice. Pečemo približno 25 minut.
Dober tek!