Nastja Spasojević

Slive in Slivova pita

2. september 2013    726 ogledov

Eden izmed najpogostejših sadežev, ki zorijo v Sloveniji v tem letnem času je sliva. Kaj pa dejansko vemo o njej?

Slive so poznale že stare kulture pred 2000 leti. Posebej priljubljene so bile med Rimljani. Največji razcvet so doživele po času križarskih vojn. Danes poznamo že preko 2000 vrst sliv. Ta sadež je bogat z antioksidanti in vitaminih. Posebej priljubljen je pri ženskah, saj je znano da uživanje sliv zaradi velike vsebnosti vitamina E zavira nekatere procese staranja.

Slive delujejo blagodejno na zaprtost, napihnjenost ter na splošno uravnavajo in delujejo pozitivno na prebavo. Odvajajo strupene snovi iz organizma, pospešujejo presnovo ogljikovih hidratov, kar pomaga ohranjati primerno telesno težo. Odpravljajo znake depresije, slabe volje ter nemira.

Vendar previdno! Preobilno zaužitje svežih sliv deluje ravno nasprotno. Povzroča boleč in napihnjen trebuh, zaprtje, krče v želodcu in vetrove. Tako da ta zaklad narave uživajte zmerno :)

Torej če imate ravnokar na vrtu preveč sliv, jih poberiti in si privoščite slastno slivovo pito!

SLIVOVA PITA

Sestavine:

  • 300 g pirine polnozrnate moke
  • 200 g masla (zmehčano)
  • 2 jajci
  • Cimet
  • Rum
  • 4-5 žlic kokosovega sladkorja
  • 300 g sliv

Slive operemo, izkoščičimo ter pokapljamo z žlico ruma. Pečico ogrejemo na 190 stopinj.Zmehčano maslo zmešamo skupaj z moko, 1 jajcem ter žličko cimeta. Zgnetemo ga v gladko testo, oblikujemo v kepico ter damo počivat v hladilnik za pol ure.

 Izberemo nizek pekač. Od testa odvzamemo majhen del ki ga bomo poravili za okrasitev. Ostalo testo razvaljamo tako da bo na vsaki strani za 1-2 cm večji od pekača. Testo položimo v pekač, pečemo 10 min.
 Po 10 minutah testo obložimo s slivami, potresemo s sladkorjem. Preostanek teska oblikujemo v poldolgovate trakce s svaljkanjem, ki jih premažete z jajcem. Potresemo z mandljevimi lističi.

Dober tek in obilo smeha na obrazu!
 

Kaj pa ti praviš? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...