Želite sebi in svoji družini ugoditi? Bi radi zagotovili zdrave prigrizke? Menite, da bi vam vzelo preveÄ Äasa? Strah je odveÄ. Tokrat bi vam radi predstavili okusne pirine krekerje, s katerimi bo vaÅ”a najljubÅ”a nadaljevanka ali film Å”e boljÅ”i, hkrati pa vas ob grizljanju ne bo preveÄ pekla slaba vest. Pripravili jih boste en dva tri, na koncu pa rekli: "NiÄ lažjega, a zelo okusno."
Sestavine, ki jih potrebujete za pripravo pirinih krekerjev:Ā
- 250 g polnozrnate pirine moke
- nekaj Å”Äepcev moke za podlago (najboljÅ”a bo bela pirina moka, lahko pa uporabite tudi navadno, ostro belo moko)
- 1 dl vode
- 1/2 Äajne žliÄke grobo mlete soli
- zaÄimbe po želji (koriander, timijan, bazilika, origano, kari, Å”etraj, rožmarin ...)
Priprava:Ā
V veÄjo skledo stresite polnozrnato pirino moko, prilijte 1 dl vode in dodajte polovico Äajne žliÄke soli. Vsebino dobro pregnetite in jo nanestite na pomokan peki papir. Celotno povrÅ”ino peki papirja dobro pomokajte. Tako bodo peÄeni krekerji kar sami zdrsnili v posodo in se ne bodo prijeli peki papirja. Testo na papirju razvaljajte. Razvaljano testo skupaj s peki papirjem položite na raven pekaÄ in ga rahlo poÅ”kropite z vodo. Celotna povrÅ”ina naj bo poÅ”kopljena z vodo, saj se boste s tem izognili zažganemu testu. Po celotnem testu naredite zareze (na kvadratke) ter po testu posujte želene zaÄimbe in dober Å”Äepec grobo mlete soli. Ker je mogoÄe, da se zaÄimbe in sol ne bodo prijele na testo, vam predlagamo, da uporabite laneno sluz. Za to potrebujete zvrhano žlico lanenega semena in 3/4 dl vode. Vsebino zavrite in pustite na ognju, da rahlo vre Å”e pet minut. Voda, ki ostane, bo sluzasta. Semena odstranite, precedite. Na testo namažite sluz in Äez posujte zaÄimbe in sol. Äe boste uporabili laneno sluz, predhodno ni treba poÅ”kropiti testa z vodo. Testo pecite pribl. 15 minut na 250 stopinj Celzija, dokler testo ni zlato rjave barve. PeÄeno testo vzemite iz peÄice in testo nalomite Å”e vroÄe ter pustite, da se krekerji v veÄji posodi ohladijo.Ā
Krekerje lahko jeste povsem same ali pa si pripravite omako za pomakanje (npr: gvakamole).
Želimo vam okusno grizljanje!Ā