Žafran je ena izmed najžlahtnejših in najdražjih začimb v ajurvedski kuhinji. Hrani ne daje le barve in nežno sladkega okusa, temveč pomaga tudi pri težavah, ki so psihične narave, pri težavah z reproduktivnim sistemom in plodnostjo, pomaga pri prebavi, še zlasti pri alergijah na hrano (še posebej občutljivost za žito in izdelke iz moke), pri težavah s kožo (npr. akne in psoriaza). Žafran je ena izmed najstarejših začimb, ki jih poznamo v kulinariki.
Žafran uravnoveša vse tri doše.
Basmati riž je izmed vseh rižev najbolj satvičen in zelo lepo diši. Satvičen pomeni, da umirja telo, um in duha, kar v naša življenja prinaša več zdravilne energije, ki jo sicer z lenobnostjo ali pretirano aktivnostjo izgubljamo. Basmati riž je lahek za prebavo, zato telo potrebuje zelo malo napora, da jed prebavi. Tovrstni riž je zato priporočljiv tudi pri okrevanju po bolezni ali operaciji.
Kombinacija riža z žafranom naredi jed bolj sladko, z več elementa zemlje, zato priporočamo, da ljudje z došo kapha pojedo manjšo količino.
SESTAVINE:
- 1 ščep žafrana
- 1 žlica vode
- 1 skodelica riža
- 3 žlice prečiščenega masla (ghee)
- 1 lovorov list
- 1 cimetova palčka (malo)
- 3 klinčki
- 3 ščepi soli
- 5 celih zrn kardamoma
- 3 skodelice vode
PRIPRAVA
Namočite žafran v žlici vode za vsaj 10 minut.
Operite riž in ga pustite, da se odcedi.
V posodi segrejte prečiščeno maslo, dodajte lovorov list, nalomljeno cimetovo palčko, klinčke, sol in kardamom. Nad ognjem nekaj minut mešajte. Zmanjšajte ogenj in dodajte riž. Dobro ga mešajte z vsemi začimbami vsaj 2 minuti.
Vodo segrejte in z njo prelijte riž. Dodajte žlico vode, v kateri je bil namočen žafran. Premešajte riž z žafranom in pokrijte s pokrovko. Na majhnem ognju kuhajte približno 10 minut. Nato odstavite z ognja in pokrito pustite vsaj še 5 minut.
DOBER TEK!