Neja Zupan

Ajurvedski recept: Čičerika s kokosom

piše: Neja Zupan
10. december 2015    581 ogledov

Čeprav se čičerika uvršča med hrano s trpkim okusom (manj primerno za Vata konstitucijo), jo s pestom iz kokosa dopolnimo tudi z drugimi okusi. Zato je Čičerika s kokosom primerna za vse Doše.

Čičerika vsebuje veliko proteinov in vlaknin ter magnezija. Magnezij je nujno potreben za dobro presnovo, celično energijo, zdravje živčnega sistema in prav tako za zdrave kosti, mišice in zobe. Nujno potreben je pri uravnavanju krvnega sladkorja in krvnega tlaka.

 

Kokosova moka in kokosovo mleko vsebuje pomembne aminokisline, ki skrbijo za dobro delovanje možganov, regulirajo hromone in nevrotransmiterje, uravnovešajo nivo glukoze (sladkorja) v krvi in umirjajo telo ob stresu ter še mnogo drugih zdravstvenih koristi (npr. preventiva pred rakom na prostati).

 

SESTAVINE

 

  • 2 skodelici čičerike
  • 1 ščep popra
  • 1 čajna žlička posušene bazilike
  • ½ skodelice kokosovega mleka (brez konzervansov)
  • 1 žlica kokosove moke
  • 1 limeta
  • 1 žlica sezamovega olja
  • 2 ščepa himalajske soli

 

PRIPRAVA

 

V mešalniku zmešaj začimbe, olje, limetin sok, kokosovo mleko in moko. Zmes mora biti še tekoča (torej ne pregosta). Marinado pusti nekaj časa stati.

 

Čez noč namoči čičeriko. Naslednji dan jo skuhaj, odcedi.

 

Marinado zlij v ponev in dodaj čičeriko. Popeci nad ognjem, da se marinada vpije v čičeriko.  Preden postrežeš lahko posuješ še s sveže narezanim peteršiljem.

 

Čičerika s kokosom se odlično prilega kot topla solata k rižu in zelenjavi.

 

DOBER TEK!

 

Vir: http://www.bisernica.si/ajurvedski-recept-cicerika-s-kokosom/
Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...