Za vse, ki si želite ob nedeljah ali drugih posebnih priložnostih privoščiti nekaj posebnega za zajtrk, je spodaj recept za zdrave palačinke brez glutena, mleka in jajc.
Jajca in gluten so malce težje prebavljivi, zato palačinke lahko pripravimo iz žitaric, ki glutena nimajo, npr. iz kvinoje. Palačinke iz kvinoje so tako primerne za ljudi kapha, vata in pitta.
Palačinke iz kvinoje vsebujejo velik delež proteinov, zato gradijo telesne strukture. Poleg tega je kvinoja lahko prebavljiva. Vsebuje minerale, kot sta kalcij in železo, zato je še posebej priporočljiva za otroke, starostnike in nosečnice.
Za ljudi VATA (tendenca k napenjanju, vetrovom, zaprtosti) je priporočljivo, da palačinke jedo z marmelado iz borovnic, sladkih jabolk in sliv ali pa z medom.
Za ljudi KAPHA (tendenca k počasni in leni prebavi) je priporočljivo, da palačinke jedo s čim manj sladkorja (ali nesladkane), z marmelado iz kislih jabolk, brusnic ali pomaranč.
Za ljudi PITTA (imajo hitro prebavo, mehko blato in so hitro lačni) je priporočljivo, da v marmelado dodajo posušene rozine, brusnice in datlje, ki jih noč prej namočijo v vodi, ali pa banano.
Te palačinke pa lahko jeste tudi z zelenjavo, na primer s humusom, avokadom, sabdjijem (mešanica ajurvedsko pripravljene zelenjave), tahinijem, kikirikijevim maslom. Mastni in sladki dodatki so manj primerni za ljudi KAPHA, pekoči in kisli dodatki so manj primerni za ljudi PITTA, grenki in trpki dodatki pa so manj primerni za ljudi VATA.
SESTAVINE:
- 2 skodelici kvinoje
- 2 skodelici vode
- 1 ščep soli
- 1 majhna čajna žlička sode bikarbone
- nekaj žlic prečiščenega masla (ghee)
PRIPRAVA
Kvinojo zvečer namočite. Zjutraj jo odcedite in splaknite. Stresite jo v blender skupaj s preostalimi sestavinami. Mešajte toliko časa, da dobite gladko zmes.
Palačinke specite na prečiščenem maslu.
DOBER TEK!