Mlečni riž s kokosom je primeren, ko imate vročino ali pa imate vroče telo in se želite ohladiti. Mlečni riž s kokosom zmanjšuje energijo PITA (ogenj) in daje telesu lahkotnost. Zato je mlečni riž s kokosom primeren tudi, kadar imate težave s prebavo, saj je lahko prebavljiv in umirja prebavni ogenj.
Riž je gradnik dobrih energij (ojas), ki v telesu podpirajo zdravje, stabilnost tkiv in moč mišic. Dobre energije prinesejo trden imunski sistem, veselje in zadovoljstvo.
Kokos vsebuje pomembne aminokisline, ki skrbijo za dobro delovanje možganov, uravnavajo hromone in nevrotransmiterje, uravnovešajo raven glukoze (sladkorja) v krvi in umirjajo telo ob stresu ter prinašajo še precej drugih zdravstvenih koristi (npr. preventiva pred rakom na prostati).
Mleko ima v ajurvedi posebno mesto: vsebuje hranilne snovi, ki jih ne najdemo v nobeni drugi hrani. Če je mleko dobro prebavljeno, neguje, podpre in prehranjuje celo telo, zagotavlja čustveno ravnovesje in ravnovesje doš. Tudi mleko je gradnik dobrih energij v telesu (ojas), ki nastajajo kot produkt dobre prebave na subtilnih ravneh, zato je še kako pomembno, kakšno mleko uživamo.
Mleko namreč zaradi slabe prebave povzroča veliko težav, zakisanost in povečanje izločanja sluzi. Z začimbami pa povečamo prebavni ogenj in tako pomagamo prebavi. To je še posebej pomembno za tipa VATA in KAPHA.
Žafran dodatno podpre funkcije reproduktivnih organov in življenjsko energijo.
SESTAVINE:
- 1 skodelica okroglega riža
- ¼ skodelice kokosove moke
- 2 žlici kokosove maščobe
- 3 skodelice mleka
- ščep mletega kardamoma
- ščep mletega cimeta
- 2 ščepa kurkume
- nekaj lističev žafrana
- 1 čajna žlička kokosovega sladkorja
- 2 ščepa himalajske soli
PRIPRAVA
Na kokosovi maščobi popražite vse začimbe razen žafrana. Dodajte opran riž. Popražite še minuto in dodajte mleko, žafran, kokosov sladkor in sol. Kuhajte do mehkega.
DOBER TEK!