Agni v ajurvedi pomeni prebavni ogenj. Da bo naša prebava dobro delovala, je pomembno, kako močan je prebavni ogenj. Šibek prebavni ogenj pomeni, da hrana zastaja v prebavnem traktu. Premočen prebavni ogenj pomeni, da bo hrana prehitro predelana in telo ne bo moglo črpati hranilnih snovi iz hrane. Zato je skrb za prebavni ogenj zelo pomembna.
Agni čaj je priporočljivo pripraviti vsak dan in ga uživati med obroki. Agni čaj spodbudi prebavni ogenj in tako omogoči, da hrano lahko prebavite. Prav tako pomaga urediti prebavo, zato je še posebej priporočljiv za ljudi, ki imajo težave s prebavo.
Sama sem z agni čajem izboljšala prebavo tudi na potovanjih, ko zaradi sprememb prebava včasih malce zastane. Čaj pomaga proti vetrovom in pri odstranitvi črevesnih zajedavcev.
SESTAVINE za agni čaj:
- 1 liter vode
- 0,5 čajne žličke rimske kumine
- 0,5 čajne žličke koriandra
- 0,5 čajne žličke janeža
- žlička nasekljanega ingverja
PRIPRAVA agni čaja
V kamnitem možnarju za začimbe zdrobite vse začimbe: rimsko kumino, koriander in janež. Ingver drobno zrežite. Zavrite vodo in dodajte vse sestavine. Pustite vreti vsaj 15 minut.
Čaj si nalijte v dobro termosteklenico. Čaj pijte topel, kajti mrzli napitki zmanjšujejo agni (prebavni ogenj).
DOBRO PREBAVO!