Neja Zupan

Ajurvedska jesenska juha

piše: Neja Zupan
16. september 2015    833 ogledov

Juha je priporočljiva, ko želite očistiti svoje telo, saj čisti kri in jetra, ter povrniti moč in vitalnost. Ker čisti jetra, je juha zelo priporočljiva, kadar imate pekoče in utrujene oči. Oči namreč kažejo stanje v jetrih.
 
Za bolnike priporočamo, da iz sestavin odstranijo ohrovt, da bo še lažje prebavljiva. V juhi je ingver, ki ima antiseptični in antibakterijski učinek, zato bo pomagala pri hitrejšem okrevanju. Ingver naredi juho tudi lažje prebavljivo, saj ojača prebavni ogenj. Dober prebavni ogenj omogoči, da črevo lažje absorbira hranilne snovi in s tem vaše telo podpre v zdravju in vitalnosti.
 
Kombinacija zelenjave je še posebej dobra, kadar ste dehidrirani oziroma prihaja letni čas, ki je po svojih energijskih karakteristikah bolj suh: pozno poletje in jesen. V tem letnem času potrebujete tudi več toplote in moči za hladnejše dni. Koren zelene zgradi notranjo stabilnost in pospeši oddajanje toplote od znotraj navzven.

SESTAVINE

  • Ščep mletega črnega popra
  • 4 srednje velike korenje
  • 400g ohrovta
  • 30g ingverja
  • 1 srednje velik koren peteršilja
  • Ščep himalajske soli
  • 1 žlica kokosovega masla
  • 2 žlici prečiščenega masla
  • ¼ skodelice sončničnih in sezamovih semen
  • Za prst pora

PRIPRAVA

Na ognju segrej vodo in vanjo stresi nasekljan por. Malo pokuhaj, da voda povre. Dodaj kokosovo olje in drobno nasekljan ingver in rahlo popeci.
 
Nasekljaj zelenjavo: korenje, koren peteršilja, ohrovt. Vse dodaj v posodo, kjer je ingver. Malo popeci in zalij z vodo. Pusti, da zavre, potem pa zmanjšaj ogenj in kuhaj do mehkega.
 
Na prečiščenem maslu popeci sezamova in sončnična semena. Vse skupaj dodaj v juho, popraj in posoli.

DOBER TEK!

Kako se pa tebi zdi? 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...