Čatni je v ajurvedi podobno kot pri nas omaka, na primer kečap. Indijci ga jedo skoraj pri vsakem obroku.
Ta čatni pa ima eno posebnost: na ajurvedski način združuje vse prepovedane sestavine tako, da je kot jed primeren za vse tri doše.
Meta ni dobra za došo vata, ker preveč suši. Gorčično seme ni priporočljivo za došo pitta, ker poveča notranji ogenj. Kokosova moka je manj primerna za došo kapha, ker spada med težjo hrano. Vendar ko vse sestavine združimo na ajurvedski način, postane obrok okusna in zdrava jed za vse tri doše. Meta naredi kokos lažji za kapho, gorčično seme naredi kokos topel za vato in kapho, kokos pa veže nase odvečno vročino in energijo za pitto in vato.
Kombinacija pomaga tudi pri težavah v želodcu, predvsem slabosti. Jed spodbuja prenos kisika po telesu.
SESTAVINE
- 1 skodelica kokosove moke
- ¼ cele limone
- ½ skodelice celih metinih listov
- 1 žlica gorčičnih semen
- ½ žlice kokosovega sladkorja
- 2 ščepa soli
- ¼ skodelice vode
- 1 žlička prečiščenega masla (ghee)
PRIPRAVA
Na prečiščenem maslu popražite gorčična semena. Dodajte vse preostale sestavine. Odstavite z ognja in vse skupaj zmešajte s paličnim mešalnikom (ali v blenderju).