Že davno je bil za ljudi okus tisti, ki je človeku povedal, ali je hrana zanj dobra ali strupena. Živali v divjini in nekatere domače živali se še vedno ravnajo po okusu, katero hrano naj pojedo in katere ne.
Pes, na primer, ne razmišlja, ali naj poje travo ali ne. Ko možgani sporočijo, da telo potrebuje čiščenje, pes nagonsko poje travo. Pes tudi ne razmišlja, katero travo naj poje. Poje tisto, ki jo njegovi možgani prepoznajo po vonju in okusu, da bo dobro naredila za celo telo. Človek pa je v tako imenovanem modernem času izgubil stik s svojo naravo in občutki, zato se je razvila moderna znanost, ki narekuje, koliko proteinov, maščob, ogljikovih hidratov, vitaminov in mineralov moramo vnesti v telo. Znanost pa ni v stiku z vsakim posameznikom in ne ve, kaj točno posameznik potrebuje. Vrednosti posameznih hranilnih snovi, ki jih navaja znanost, so zgolj povprečja, ki morda prav za vas ne veljajo, zato morda čutite čezmerno potrebo po določeni vrsti hrane. Uživanje hrane, ne da bi sledili svoji naravi in čutilom, pa vodi v ustvarjanje neravnovesja energij v telesu, to pa posledično v čezmerno telesno težo, v depresije in bolezni, kot so sladkorna, povišan holesterol, osteoporoza, bolezni srca in ožilja, avtoimune bolezni (rak, demenca, astma, Cronova bolezen, alergije …), bolezni psihe in druge bolezni.
Možgani so naš glavni računalnik in naš jezik je opremljen z živci, ki so povezani neposredno z možgani, brez vmesnih 'postaj'. Takoj ko zaužijemo hrano, jezik pošlje v možgane informacijo o okusih in vonjih v hrani. Če je nekega okusa premalo, potem možgani ustvarijo željo (potrebo) po več hrane, ki nam primanjkuje. Če ne vnesemo ustrezne hrane, ki je potrebna, potem je želja (potreba) stalno prisotna.
Naš naravni mehanizem zaznavanja hrane lahko poruši umetna hrana (hrana z umetnimi dodatki, toksičnimi substancami, genetsko predelana hrana, hrana, ki vsebuje hormone) ali pa naše neznanje (prepričanja), katero hrano moramo jesti. V obeh primerih je um tisti, ki je prevzel taktirko nad naravnim ravnovesjem v telesu in ustvaril neravnovesje.
Kako delujejo čutila povprečnega modernega človeka, je leta 1968 v članku The User Illusion (Uporabnikova iluzija) predstavil Tor Nørretranders. Pravi, da človek na sekundo sprejme 11.201.000 signalov (10.000.000 svetlobnih, 1.000.000 čutnih, 100.000 zvočnih, 100.000 vonjev in 1.000 okusov). Od tega izbere v povprečju le 77 zaznav: 40 svetlobnih, 30 zvočnih in 5 čutnih signalov, 1 okus in 1 vonj. Kam se torej razgubijo vsi drugi vonji in okusi, ki jih sprejmete? Naša sodobna družba daje poudarek predvsem na vidne (svetlobne) zaznave, zato se večina ljudi odloča za hrano, ki 'dobro zgleda'. Na drugem mestu so zvočni signali, po katerih se večina ljudi orientira, zato se tudi odloča glede na to, kolikokrat je slišal reklamo o neki hrani, npr.: »Vegeta, da bo imela hrana boljši okus« oz. v ozdaju v možganih odmeva omejujoče prepričanje, ki ste ga slišali v preteklosti, npr.: »Jej meso, da boš močan«. Umetna sredstva, ojačevalci okusa in vonja ter kemični dodatki pa zbrišejo še druge naravne mehanizme za odločanje za hrano, ki najbolj koristi vašemu telesu.
Da boste sledili potrebam svojega telesa, je zato pomembno, da vaši občutki, vonj in okus začnejo bolje delovati in da razmislite, ali je prepričanje (npr. videz in mnenje) o neki hrani resnično ali ne. Poznam damo, ki je z načinom hranjenja v celi vojski spremenila njihova omejujoča prepričanja – celodnevno naporno turo je zlahka zmogla z eno banano, eno žitno ploščico in vodo, čeprav so bili drugi prepričani, da je treba pojesti veliko mesa, čokolade in testenin, da imaš mišice, da zmoreš naporen celodneven pohod. Na pohodu je bila edina ženska in je prva prišla na cilj.
Ajurvedska hrana vam ponuja možnost, da svoja čutila okrepite in postanete bolj senzibilni ter da se bolj približate svojim resničnim naravnim potrebam. Ko so vaše naravne potrebe zadovoljene, boste zdravi in zadovoljni.
Ajurvedska prehrana temelji dobesedno na občutkih vašega jezika. Ajurvedska hrana z nami govori neposredno skozi okus. Občutki našega jezika so naravni vodnik za pravo prehrano. Okušalni mešički niso samo senzorji okusa, temveč istočasno tudi ključi, ki prek možganskih centrov in živčnih povezav odpirajo vrata do hranilnih snovi v hrani, ki jo pojeste, ter omogočijo, da se zbudi celoten prebavni trakt. Okusi v ajurvedski hrani namreč zbudijo dele možganov, ki stimulirajo proizvodnjo encimov in drugih snovi, prebavni ogenj in izločanje. Vse to pa omogoči, da se hrana dobro predela in da telo iz hrane črpa, kar potrebuje, na koncu pa izloči, česar ne potrebuje, in druge produkte predelave. Tako se povežemo z modrostjo svojega telesa, to pa ima za posledico harmonijo, ravnovesje in zdravje.
Ker v ajurvedi poznamo šest okusov, si poglejmo, kaj teh šest ključev odpira v našem telesu.
Okus | Ključ | Hrana |
Sladek | Gradi tkiva in mišice, pomirja živčni sistem in harmonizira um | Sadje, naravni sladkor, žita in žitarice, mleko, testenine, riž, kruh, škrobna zelenjava (npr. krompir), med, melasa, olje, oreški |
Kisel | Čisti tkiva, poveča absorbcijo mineralov, stimulira apetit, pomaga pri prebavi, prebudi um | Kislo sadje, fermentirana zelenjava, jogurt, paradižnik |
Slan | Podmaže telesne strukture, majhne količine stimulirajo prebavo, prizemljuje | Himalajska sol, morska zelenjava |
Grenek | Razstrupi in omehča tkiva v telesu, podpre lahkotnost razmišljanja | Začimbe, zelena listnata zelenjava (ohrovt, brokoli, kalčki, zelena, pesa, šparglji, cvetača), kurkuma |
Pekoč | Stimulira prebavo in okrepi prebavni ogenj, odpravlja blokade v telesu in umu | Poper, česen, čebula, gorčica, ingver, čili, klinčki, peteršilj, redkvica |
Trpek | Absorbira vodo, ojača tkiva, raztopi maščobo, zdravi rane, posuši sluz v telesu | Zelena solata, zelena jabolka, lupina grozdja, zeleni čaj, leča, fižol, nezrel kaki, nezrela banana, grah, žajbelj |
Da boste že zajtrk začeli zdravo, vam priporočamo amarant z javorjevim sirupom, ki uravnava vse tri doše
Uravnoveša vse tri doše in je zelo hranljiv (primeren še posebej če se odpravljamo na športne izzive, na primer gremo v hribe, celodnevno kopanje, kolesarjenje)
SESTAVINE
- ½ skodelice amaranta
- ščep bengalskega črnega popra
- žlica prečiščenega masla (ghee)
- ščep himalajske soli
- žlica bučnih semen
- žlica javorjevega sirupa
- skodelica vode
PRIPRAVA (pribl. 15 min)
Na prečiščenem maslu na hitro popražite ščep zmletega popra. Dolijte vodo ter dodajte amarant in himalajsko sol. Kuhajte pribl. 10 do 15 minut (če zmanjka vode, jo še dolijte). Odstavite z ognja in pustite stati 5 minut, da se vsa voda vpije v žitarico. Preden postrežete, posujte z bučnimi semeni in prelijte z javorjevim sirupom.