Svetloba.si, spletni portal iskalcev Resnice

Kaj bo pa danes za večerjo?

26. februar 2013    335 ogledov

V sedanjem hitrem tempu življenje se mnogi poslužujejo prehranjevanja v restavracijah. Ampak roko na srce. Hrana, ki jo pripravimo doma, v domači kuhinji, ko vemo točno kaj damo v lonec, je veliko bolj okusnejša in pogosto kvalitetnejša. Morda ne uspemo kontrolirati vseh deklaracijskih nalepk, a vsaj vemo, da jo bomo hrano pripravili na način, ki nam najbolj odgovarja. Tisti, ki se večino časa prehranjujejo doma, pa tu in tam le potožijo, da »ni kaj več za skuhati«. Preprosto zmanjka idej. Današnji recept je namenjen vsem vam, ki se kljub hitremu načinu življenja še vedno poslužujete domače kuhinje, in vsem tistim, ki bi si želeli več domačega okusa, pa menijo, da je kuhanje dolgotrajen postopek. 

 

Topla lečina solata

Sestavine za solato:

 

  • 250g leče
  • Srednje veliko glavo brokolija (razrezano na manjše glavice)
  • Večji ščepec kumine
  • 3 stroki česna (po želji tudi več)
  • Manjšo ali srednje veliko rdečo čebulo (lahko tudi belo, rumeno)
  • 50 g kozjega sira
  • 3 jedilne žlice sončničnih semen (lahko tudi katerih koli drugih-bučnih, lanenih, sezam,…)
  • 3 srednje velike korenčke
  • Tanjšo rezino kokosovega masla
  • nekaj listov svežega radiča

Sestavine za priliv:

 

  • Sok ene limone
  • Koriander, po možnosti svež (3 žlice fino nasekljanega ali več, odvisno od okusa in želje, saj je koriander specifičnega in precej močnega okusa)
  • 3 jedilne žlice olivnega olja
  • Ščepec soli
  • ščepec popra

Priprava solate:

 

Večer prej ali nekaj ur pred kuhanjem stresite lečo v hladno vodo. Pri namakanju se bodo izločile toksične snovi, zato vodo, v kateri se je leča namakala, odlijte. Preko leče prelijte svežo, hladno vodo. Ko voda zavre, prestavite moč ognja na nižjo stopnjo in kuhajte še približno 10-15 minut (odvisno od vrste leče, ki ste jo zbrali). V drugo ponev dodajte kokosovo maslo, na grobo narezan česen, čebulo, korenje in brokoli. Vsebino dušite toliko časa, da je brokoli še vedno čvrst (ni ga potrebno predhodno prekuhati, razen če imate raje zmehčanega), ohranja svežo zeleno bravo, da čebula in česen pozlatita. Dušite na manjšem ognju in le rahlo mešajte. Tik preden odstavite dušeno zelenjavo dodajte še ščepec kumine in izbrana semena. Med dušenjem vsebine, lahko pripravite preliv. V srednje veliko posodico zlijte sok ene limone, drobno nasekljan koriander, ščepec soli in poper, ter nazadnje še olivno olje. Kuhano lečo odlijte ter postavite za nekaj časa na stran, da se nekoliko ohladi. Rahlo ohlajeni leči dodajte dušeno zelenjavo, natrganih listov radiča in jo posujte z zdrobljen kozjim sirom, ter prilijte z prilivom. Solato po želji okrasite z svežimi listi koriandra.

 

Dober tek. 

Deli svoje izkušnje! 0
  Bodi prvi in podaj svoj komentar ter prejmi 3 žarke!
Nalagam...